Kezdőlap » Események » A Fény Nemzetközi Éve a BERZELAB-ban

A Fény Nemzetközi Éve a BERZELAB-ban


2015 A Fény Nemzetközi Éve. Ebből az alkalomból április 18-án, szombaton országszerte számos rendezvény került megrendezésre. A Fizika Mindenkié program keretében iskolánkban, a BERZELAB-ban Dr. Kiss Miklós fizika tanár tartott két turnusban foglalkozást az érdeklődő hallgatóság számára.

A két órás program első órájában szó volt a napórákról és a Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium 2005. szeptemberére elkészült napórájáról. A második órában minden résztvevő elkészíthetett és hazavihetett egy asztali napórát. Az eszközöket a laboratórium biztosította.


Azt hihetnénk napórát készíteni a legegyszerűbb dolog. Kell hozzá egy pálca, egy év türelem és folyamatos napsütés. Innentől nincs más dolgunk, mint a pálca hegyének árnyékát időnként megjelölni. Ez a tapasztalati módszer azonban csak elvileg kivitelezhető.
Napórát mégis készíthetünk egyszerűen! Ha ismerjük a mozgások fizikai hátterét, a pálca hegyének árnyékát számolással meg is jósolhatjuk. A dolog nagyszerűsége abban rejlik, hogy nem csak az időt, de a dátumot is mutatja a napóra, az árnyék iránya és hossza segítségével.
Néha előnyös lehet egyszerűsége folytán, ha visszatérünk a Földre, és innen írjuk le a változásokat, nem elfeledkezve arról, hogy tudásunk a Földről nézve a Nap mozgásához kötődik. Az égen való haladás magassága az évszaktól függ. Nálunk sosem delel függőlegesen a Nap, hiszen csak a Rák-téritőig jut el júniusban, ekkor a legnagyobb a delelés szöge, mintegy 65,6 fok, decemberben a legkisebb, ekkor csak 19,5 fok.
A Föld a Nap körül kis excentricitású ellipszispályán halad, melynek síkjára a Föld forgástengelye nem merőleges, hanem a merőlegeshez képest 23,5 fokkal elhajlik. A tengely iránya keringés közben nagyjából a Sarkcsillag felé mutat. Ebből adódik, hogy nyári napfordulókor a Nap felé dől, téli napfordulókor éppen ellenkező irányba, míg napéjegyenlőségek alkalmával a napsugarak irányára merőleges. Mi a Földről nézve úgy látjuk, hogy a Nap az egyenlítő síkjához képest egy év alatt egy teljes rezgést tesz meg, 23,5 fokos amplitúdóval. Ez persze csak közelítés, mert a Föld pályája nem kör. Ezzel a közelítéssel azonban egy egészen jól „működő” napórát szerkesztettünk.